Bandning
  Hem - Bandning - Banderoller - Inplastning - Krympfilmning - Påsförslutning - Spik - Tejp - Länkar - ASM Huvudsidan
 

Oavsett om det är en bunt tidningar eller en hel pall med tunga stålrör eller motordelar som ska transporteras någonstans är det viktigt att säkra godset på rätt sätt. Bandning är då en idealisk lösning på problemet.

Bandning, i olika former såsom paketbandning, pallbandning eller buntning innebär att man förankrar eller försluter gods med hjälp av stål-, plast- eller VG-band. Detta kan utföras manuellt såväl som maskinellt beroende på hur mycket eller hur stor volym av bandning som krävs. Metoden är lämplig för exempelvis stålrör, kartonger, tidningar eller annat otympligt gods.

Manuell bandning
Manuell bandning utförs med en så kallad handbandningsmaskin. Arbetet sker då helt, eller till största delen manuellt då maskinerna är manuella, batteridrivna eller pneumatiska. Denna form av bandning är passande för de lager, industrier, butikskedjor och liknande där behovet av bandning inte är det största. Fördelen är att man slipper inköp av dyrare maskiner, nackdelen är att det krävs mer arbetskraft.

Automatisk eller maskinell bandning
Är det ett lager, industri eller butikskedjor med ett större behov av godssäkring och förankring av gods kan det vara en mycket god investering att införskaffa en rejäl bandningsmaskin. Dessa finns som hel-, eller semiautomatiska och passar för alla behov. Oavsett om det för stunden är en bunt papper som ska bandas med en tunn pappersremsa eller en stor pall med robusta stålrör som ska bandas med stålband klarar dessa maskiner av sin uppgift. Maskinell bandning passar för de som har behov av bandning i större utsträckning. Dessa maskiner kräver mindre arbetskraft och man sparar in massor av tid.
Mer information hittar du på ASMs sida om bandning.